Folkebibliotekerne.

Bygningerne og de kunstneriske udsmykninger.


Af Lone Lambert Jensen og Thomas Laulund


 

Start side
Up
Allerød Bibliotek
Ballerup bibliotek
Birkerød Bibliotek
Christianshavns bibliotek
Dragør bibliotek
Espergærde bibliotek
Farum bibliotek
Frederiksberg bibliotek
Frederikssund bibliotek
Frederiksværk bibliotek
Gentofte Hovedbibliotek
Gladsaxe Hovedbibliotek
Greve bibliotek
Helsinge bibliotek
Helsingør bibliotek
Herlev bibliotek
Hillerød bibliotek
Hjortespring bibliotek
Hørsholm bibliotek
Hvidovre bibliotek
Kastrupgaard bibliotek
KKB, Hovedbiblioteket
Lyngby, Stadsbiblioteket
Næstved bibliotek
Nørre Alslev bibliotek
Præstø bibliotek
Roskilde bibliotek
Rødovre Kommunebibliotek
Skibby bibliotek
Slangerup bibliotek
Tårnby bibliotek
Valby bibliotek
Vallø bibliotek
Vanløse bibliotek
Værløse bibliotek
Ølstykke bibliotek



 

Allerød Bibliotek.

 

 

 

 

Skulptur af Helge Holmskov

 

Allerød Biblioteks oprindelige bygning er fra 1932. Der er foretaget udvidelser i 1964 og 1967. Den ene af gangene er bygningen forlænget. Bygningen, som er opført i gule mursten, har huset kontorlokaler for Fritz Hansens Møbelfabrik. Den blev overtaget af kommunen i 1979 og indrettet til bibliotek. I den anledning opførtes hele sidebygningen med tage i rundbuestil, der kan lede tankerne hen på remiser i miniformat.

Foran biblioteket er opstillet en skulptur i jern på en granitsøjle. Den er opstillet i 1985 og er skabt af Helge Holmskov. Nydeligt placeret på en lille græsplæne omkranset af en lav bøgehæk. 

Indgangen til biblioteket er placeret i den nye sidebygning. Man går gennem et stort møbleret vindfang ind i en stor forhal med skranker, garderobe og kopimaskine. Går man til højre, kommer man ind i selve udlånsområdet, begyndende med børnebiblioteket. Den aflange og smalle grundplan gør biblioteket vanskeligt at indrette. Nemmere bliver det ikke af, at det aflange rum brydes af et trapperum. Bibliotekets grundplan kan ses ud af skitsen til gulvbelægningen, som er ophængt i forhallen. (herunder)

 

skitse.jpg (21617 bytes)

 

Da biblioteket flyttede ind, fik man af kommunen lovning på at få fordoblet grundarealet inden for fem år. Dette er ikke sket. En tilbygning har senere været på tale; indeholdende bl.a. læsesal og café med glasparti mod skoven. Dette projekt er udskudt til efter år 2000.

 

Gulvet

Efter 14 år med gamle filttæpper, (de fulgte med fra Fritz Hansens tid), trængte biblioteket og ikke mindst personalet til ny gulvbelægning. Valget faldt på linoleum, som er et slidstærkt, allergivenligt og et naturligt materiale

For at få en kunstnerisk helhedsplan over renoveringen bad biblioteket kunstneren Pernelle Maegaard om at tegne et gulv og lægge en farveplan. (billedet herover). 

Kunstneren har valgt en rektangulær og kvadratisk grundform, som går igen i reolernes mål. Hun har brugt lineoleumfliser i 10 forskellige farver og har formået at skabe et spændende, smukt og utraditionelt gulv.

 

gulv1.jpg (21078 bytes)

 

Bibliotekets stole blev ombetrukket i en af gulvets farver, og endelig fik nogle tidligere postkasserøde linoleumsborde lagt nyt gulvlinoleum på. Et utroligt flot og stærkt synsindtryk.

Finansieringen af det nye gulv foregik på den måde, at kommunen gav ét beløb til brug til nyt gulv. For at få råd til det ekstraordinært flotte linoleum, tømte biblioteket deres inventarkonto for det pågældende år fuldstændigt og lagde beløbet oven i det, de havde fået fra kommunen. 

Hensigten er, at sidebygningen med indgang og forhal skal have et tilsvarende gulv. Biblioteket er meget glade for deres gulv, især fordi det har forbedret indeklimaet væsentligt.

Med til at forbedre indeklimaet har også været det nye loft. Der er huller i loftspladerne, så varmen kan slippe væk. 

I loftspladerne er belysningen indbygget. Belysning i et bibliotek er et studie værd i sig selv.

Det er en af de nydeligste lys-løsninger, vi har set i et folkebibliotek.

 






 

 

 

 

 

Allerød Biblioteker
Skovensvej 4,
3450 Allerød

Telefon: 48 10 40 10


  • Byggeår: 1932-?
  • Ombygget: 1979/80
  • Arkitekt: Dines Jørgensen & Co.
  • Indrettet i eksisterende lokaler.
  • Kunstnerisk udsmykket af Pernelle Maegaard


 

Klik på logo for at besøge bibliotekets hjemmeside: