Folkebibliotekerne.

Bygningerne og de kunstneriske udsmykninger.
 af Lone Lambert Jensen og Thomas Laulund


 

Start side
Up
Allerød Bibliotek
Ballerup bibliotek
Birkerød Bibliotek
Christianshavns bibliotek
Dragør bibliotek
Espergærde bibliotek
Farum bibliotek
Frederiksberg bibliotek
Frederikssund bibliotek
Frederiksværk bibliotek
Gentofte Hovedbibliotek
Gladsaxe Hovedbibliotek
Greve bibliotek
Helsinge bibliotek
Helsingør bibliotek
Herlev bibliotek
Hillerød bibliotek
Hjortespring bibliotek
Hørsholm bibliotek
Hvidovre bibliotek
Kastrupgaard bibliotek
KKB, Hovedbiblioteket
Lyngby, Stadsbiblioteket
Næstved bibliotek
Nørre Alslev bibliotek
Præstø bibliotek
Roskilde bibliotek
Rødovre Kommunebibliotek
Skibby bibliotek
Slangerup bibliotek
Tårnby bibliotek
Valby bibliotek
Vallø bibliotek
Vanløse bibliotek
Værløse bibliotek
Ølstykke bibliotek 

Ballerup Bibliotek.

 

 

 

bygning.jpg (20475 bytes)

 

Ballerup bibliotek blev, da det var færdigbygget, kaldt biblioteksarkitektur i international klasse. Det ligger centralt placeret midt mellem centrumgaden - byens hovedstrøg - banelegemet og stationspladsen. I dag virker bygningen måske ikke så iøjenfaldende.

Dette skyldes nok flere forhold, men et af dem er givet vis, at biblioteket falder så godt ind blandt det omkring liggende byggeri, at det ikke signaler bibliotek - det gør kort sagt en dyd ud af sin diskretion.

 

lysindfald.jpg (15982 bytes)

 

Bygningerne rummer dog umiskendeligt kvaliteter, som opdages ved en nærmere betragtning, såvel inde som udenfor. Taget er f.eks. af kobber, og der er en række tagvinduer til at give lys, men ikke massive glasoverdækninger som erfaringsvis skaber varme og lys problemer. Kort sagt - stilfuld enkelhed. Biblioteket er skilt i to dele, en stor blok og en lille blok forbundet af en let stål- og glaskonstruktion.
Fra stations siden fører en trappe op til første sal, som svarer til stueetagen, hvis man kommer ind fra hovedstrøget. Niveau forskellen skyldes, at biblioteket er placeret på en skrænt.

 

Kunsten i biblioteket

Ballerup bibliotek rummer adskillige kunstgenstande og nogle meget flotte udsmykninger, som er specielt fremstillet til biblioteket. I mellem bygningen op til avislæsesalen hænger to malerier af Torben Bo Halbirk - det ene med titlen "Og solen brød igennem" og det andet "Lysvirkninger over Marnefloden". 

 

Blød, bemalet læderstol

 

Her er en pragtfuld bemalet stol, udført af Vibeke Kyhl i anledning af læse-højt fremstødet i bibliotekerne i efteråret 1993. I voksenbiblioteket hænger et skægt billede af Ruben Calmar, der slet og ret hedder "Kat". Men det er i børnebiblioteket, der er gjort mest ud af udsmykningen. 

En stor, meget smuk og vellykket udsmykning af et eventyr rum, der ligger i forbindelse med børnebiblioteket, er bygget over 24 af H. C. Andersens eventyr og udført af Svend Otto S.

 

 

En anden flot detalje er de små glas gårde, som børnebiblioteket også nyder godt af. De skaber et levende og spændende lys/skygge mønster, som sammen med masser af planter skaber små oaser.  

 

 

 

 

 

 

Ballerup bibliotekerne
Banegårdspladsen 1
2750 Ballerup

telefon 44 77 33 33 

  • Byggeår: 1981-82
  • Arkitekter:Dall & Lindhardtsen
  • Opført til biblioteksformål.
  • Kunstnerisk udsmykket af bl.a. Svend Otto S..
  • Permanent ophængt kunst
 

Klik på logo for at besøge bibliotekets hjemmeside: