Folkebibliotekerne.

Bygningerne og de kunstneriske udsmykninger.
 


Af Lone Lambert Jensen og Thomas Laulund


 

Start side
Up
Allerød Bibliotek
Ballerup bibliotek
Birkerød Bibliotek
Christianshavns bibliotek
Dragør bibliotek
Espergærde bibliotek
Farum bibliotek
Frederiksberg bibliotek
Frederikssund bibliotek
Frederiksværk bibliotek
Gentofte Hovedbibliotek
Gladsaxe Hovedbibliotek
Greve bibliotek
Helsinge bibliotek
Helsingør bibliotek
Herlev bibliotek
Hillerød bibliotek
Hjortespring bibliotek
Hørsholm bibliotek
Hvidovre bibliotek
Kastrupgaard bibliotek
KKB, Hovedbiblioteket
Lyngby, Stadsbiblioteket
Næstved bibliotek
Nørre Alslev bibliotek
Præstø bibliotek
Roskilde bibliotek
Rødovre Kommunebibliotek
Skibby bibliotek
Slangerup bibliotek
Tårnby bibliotek
Valby bibliotek
Vallø bibliotek
Vanløse bibliotek
Værløse bibliotek
Ølstykke bibliotek

 

 

  

Birkerød Bibliotek.

Rudersdal Bibliotekerne. 

Bygningsanlægget, som biblioteket er en del af, består af rådhus, fællesbygning og bibliotek og er beliggende mellem s-togstation og bymidte. Biblioteket er i én etage med underliggende overdækket parkeringsareal. Fællesbygning mellem bibliotek og rådhus er i to etager med foyér, køkken, kantine, mødeværelser og sale. Fra foyér'en er der adgang til biblioteket. I første sals højde er placeret en bro mellem bibliotek og rådhus. Herom senere.

 

Biblioteksbygningen set fra Præstegårdshaven

 

Biblioteksarealet er stort set opbygget som det, biblioteksinspektør Sven Plovgård har kaldt "sommerfugleprincippet". Dvs. to vinger og en krop. Vingerne består af henholdsvis musikafdeling og børneafdeling, kroppen af den fælles udlånsekspedition, udstillingsareal, brugerterminaler, voksenafdelingens bibliotekarbord og udlånsarealet bredende sig ud til hver side ved halen. Det er en ganske logisk, klassisk og funktionsduelig opbygning.

Der er ikke nogen læsesal, men i hver sin ende af voksenudlånet, længst væk fra bibliotekarbordet, er placeret henholdsvis de mere almene håndbøger og aviser / tidsskrifter. Ud mod de store glasgavle er lyset fint til læsesalsaktiviteter. Belysningen i biblioteket varetages af nogle meget flotte og store PH-lamper. Genbrug; de har tidligere hængt i AB's sportshal i Bagsværd.

Opad de hvide vægge er indirekte belysning med halogenpærer. På trods af de store glasgavle og andre store glaspartier med det flotte indfald af dagslys, er det nødvendigt med kunstig belysning også i dagtimerne.
 

Kunsten i biblioteket.

Igen flydende overgang. PH-lamper bør falde ind under kunst, i hvert fald brugskunst.

Ikke til at komme uden om er Birkerøds meget omtalte kunstbro. Broen, der forbinder rådhuset med biblioteket, er én stor skulptur af billedhuggeren Egon Fischer  udført i cortensstål og emalje på jern. Stålet er blevet mørkere, for ikke at sige rustent med tiden. Figurativt kan den godt ligne en fugl med en værdig rejsning. På begge sider er anbragt organisk udformede vinduer, koøjer og farvede emaljeblomster. Sidstnævnte kaldes af lokale: spejlæggene.

 

efischer.jpg (28561 bytes)

 

Broen synes presset ind mellem de to bygninger. Det indvendige gulv vrider og slår sig, så det er en kamp at køre over med en fyldt serverings- eller bogvogn. Der er nok ikke mange rette vinkler i den bro.

Gangbroen, der er hvidmalet indvendig, har her et indbygget klokkespil. På begge sider er ophængt hamre, der ved træk falder tilbage på aluminiumsrør, som er specielt udformede.

 

klokkespil.jpg (23680 bytes)

 

Kompositionen, der er lavet af komponisten Ole Buch, kan spilles fra begge sider. Da Egon Fischer også er udøvende musiker, er det naturligt at skulpturen  har fået en musikalsk lydside.

Skulpturen kom i 1984 i Guiness Rekordbog, da den med sine 35 ton på det tidspunkt var Danmarks største skulptur og Nordeuropas tungeste.

Biblioteket er i øvrigt " ... fyldt med kommunal kunst" fortæller overbibliotekar, Mona Madsen. Kommunen køber kunst fra de skiftende udstillinger, der er i fællesbygningens foyér.

I musikbiblioteket hænger en flot, spinkel mobile. Det ser ud som svungne metalstænger, lakerede i rød og blå.

 

 

Sidst men ikke mindst: biblioteket er velforsynede med Hans J. Wegners Y-stole. Her i egetræ, ikke så tit set. De har fået en klædelig patina. Gode møbler bliver kun smukkere af at blive brugt.

 
 

 

 

 

 

Rudersdal Bibliotekerne
Hovedbiblioteket
Stationsvej 38
3460 Birkerød

Tlf.: 46 11 57 00


  • Byggeår: 1980
  • Arkitekter:Ib og Jørgen Rasmussen.
  • Opført til biblioteksformål.
  • Kunstnerisk udsmykket af Egon Fischer.
  • Permanent ophængt kunst
 

 

Klik på logo for at besøge bibliotekets hjemmeside


Logo, Rudersdal Bibliotekerne