Folkebibliotekerne
.

Bygningerne og de kunstneriske udsmykninger.
 


Af Lone Lambert Jensen og Thomas LaulundStart side
Up
Allerød Bibliotek
Ballerup bibliotek
Birkerød Bibliotek
Christianshavns bibliotek
Dragør bibliotek
Espergærde bibliotek
Farum bibliotek
Frederiksberg bibliotek
Frederikssund bibliotek
Frederiksværk bibliotek
Gentofte Hovedbibliotek
Gladsaxe Hovedbibliotek
Greve bibliotek
Helsinge bibliotek
Helsingør bibliotek
Herlev bibliotek
Hillerød bibliotek
Hjortespring bibliotek
Hørsholm bibliotek
Hvidovre bibliotek
Kastrupgaard bibliotek
KKB, Hovedbiblioteket
Lyngby, Stadsbiblioteket
Næstved bibliotek
Nørre Alslev bibliotek
Præstø bibliotek
Roskilde bibliotek
Rødovre Kommunebibliotek
Skibby bibliotek
Slangerup bibliotek
Tårnby bibliotek
Valby bibliotek
Vallø bibliotek
Vanløse bibliotek
Værløse bibliotek
Ølstykke bibliotek 

Dragør Bibliotek.

 

 


 

I januar 1965 erhvervede Dragør Kommune ejendommen Vestgrønningen 18-20 med henblik på at indrette den til bibliotek. Arkitekt John Freek Pedersen forestod ombygningen og den endelige indvielse af lokalerne fandt sted under stor festivitas i november 1968.

Inden da havde bygningen haft en omskiftelig tilværelse. Grunden, Vestgrønningen 18, er udstykket og bebygget første gang i 1730’erne. Om- og tilbygninger er foretaget i takt med ejerskifter og opkøb af tilstødende arealer. De forskellige ejere har også drevet forskelligt erhverv i bygningerne. Således har man kendskab til en pogeskole, en barbersalon, en købmandshandel
og et toldhus.

 

I 1915 blev huset overtaget af direktøren for Sadolin & Holmblad, G.A. Sadolin. Han købte i 1933 naboejendommen mod syd, Vestgrønningen 20, og rev den ned. Derefter fik han foretaget en større ombygning med opførelse af det nuværende bygningskompleks.

Da bygningen skulle indrettes til bibliotek var hovedsynspunktet for ombygningen at bygningens særlige karakter så vidt mulig skulle bevares. Rumopdelingen med små rum med varierende gulvhøjder samt eksisterende vindues- og døråbninger skulle respekteres i så vid udstrækning som muligt. Takket være den omtanke kan vi i dag se flere vindueskarme rigt udsmykket med hollandske fliser.

 

 

Et stort stykke af en væg i et af udlånslokalerne er også udsmykket med fliserne. Disse er med bibelske motiver. Et lille udsnit er vist til venstre her.. Det skarpe øje vil se, at der på de enkelte fliser er henvisninger til de steder i Bibelen hvorfra motivet er hentet.

Læsestuen er både speciel og specielt hyggelig. Alt inventaret er specialtegnet af Arkitekt John Freek Pedersen. Det er bl.a. en tomands skrivepult, stor nok til avislæsning og opslag i store atlas. Lænestole og borde er i egetræ og stolene med fletsæder. Smukke eksempler på den stolte danske møbeltradition. Lamperne er fra Le Klint.

 

 

 

 

Kunsten i biblioteket.

Skellet mellem indretning og kunst er flydende, men følgende er mere kunst end indretning. På billedet nedenfor ses et billedtæppe, som er lavet af Anne Suzette Sadolin. Hun er barnebarn af føromtalte G.A. Sadolin. Motivet er hentet fra Christiania, hvor kunstneren boede på det tidspunkt hun lavede tæppet.

 

Biblioteket har også en del grafik af Cobra kunstnere hængende, bl.a. Eiler Bille og Corneille.

  

 

 

 

Dragør Bibliotekerne
Vestgrønningen 18-20,
2791 Dragør
Telefon 32 89 04 90

 

  • Væsentligt ombygget: 1934
  • Bygherre: G.A. Sadolin
  • Indrettet i eksisterende lokaler
  • Permanent ophængt kunst     

Klik på logo for at besøge bibliotekets hjemmeside