Folkebibliotekerne. Bygningerne og de kunstneriske udsmykninger.
|
Espergærde bibliotek. Helsingør Kommunes Biblioteker
Det
mest iøjenfaldende ved Espergærde bibliotek er
uden tvivl de meget karakteristiske skulpturer foran
biblioteket, ligeud til vejen. Arkitekturen derimod, er noget
mere afdæmpet rent udtryksmæssigt. Det har dog helt sikkert
nogle "stille" kvaliteter. Det passer f.eks. fint
ind i området og får noget beroligende over sig i form af
genkendelighed med noget næsten parcelhusagtigt. Med røde teglstenstage, sorte gavle og hvide mure, skabes der en udmærket kontrast og et venligt, afslappet udtryk.Indvendigt er det væsentligste, at biblioteket er i ét plan og at avislæsesalen ligger på en sådan måde, i forhold til det øvrige biblioteksareal, at man kan benytte den uafhængigt af bibliotekets åbningstider.
Kunsten i biblioteket Kunsten er det der trækker i Espergærde bibliotek. Det mest markante, udendørs er uden tvivl Kasper Heiberg´s skulptur fra 1983 - af beboerne døbt bogormen. Skulpturen er opstillet langs bibliotekets sidefacade ud mod vejen og består af tre dele. De er udført i plastfiberbeton på hønsenet bygget op over et jernskelet. Skulpturen "optræder", i sort, hvid kontrast, som agerende i et skuespil; Kasper Heiberg betegner da også selv skulpturen som tre personer eller agerende i en historie. Det er, set fra læseretningen, en fugl, et menneske og et dyr. Den første figur skal forestille en sort fugl, der giver mindelser til en ugle.Det kan være svært at se, at figuren i midten er et stiliseret menneske i færd med at læse. Kroppen er krummet og ved hovedet, der vender mod højre, står skrevet et oldnordisk digt fra Heimskringla, oversat af Johannes V. Jensen.Den sidste figur er mere abstrakt og griber direkte fat i arkitekturen og knytter på den måde skulpturen til bygningen. Den sidste del af skulpturen betegner kunstneren som hund eller hest, der prøver at rejse sig fra den jord, den er faldet på.
Endvidere har biblioteket i sin fine gårdhave en dejlig skulptur skænket til biblioteket i forbindelse med opførelsen af bygningerne. Skulptøren er udført af Erik Westerman over et motiv fra den nordiske mytologi - Thor på fisketur efter midgårdsormen.
Indvendigt i biblioteket har Ursula Munch-Petersen i børneafdelingen udført en væg dekoration i emaljeret metal fliser brudt af en del rustikke keramikfliser. I hver række i emaljefliserne er indsat et keramikfelt. Emaljefliserne er også brugt til en frise, som er placeret oven på reolerne som en slags billedsymbol på, hvad den givne reol indeholder af fagbøger
Systemet er, at tre symboler fra alle felterne er valgt ud, til hvert af de skilte der illustrerer emnegrupperne. Skiltene varierer i sværhedsgrad og taler uden tvivl til barnets fantasi og medleven, men nogle af dem er så kryptiske og raffinerede, at det givet ligger over hvad børn associations mæssigt har mulighed for. Selv for voksne vil flere af dem give hovedbrud. Ideen er dog god og det er en flot kunstnerisk fortolkning af emnegrupperne, blot synd at der er udstillet så mange bøger ovenpå reolerne.
|
Espergærde
Bibliotek
Klik på logo for at besøge
bibliotekets hjemmeside
Link til Espergærde Biblioteks egen
side om kunstværkerne i biblioteket
|