Folkebibliotekerne.

Bygningerne og de kunstneriske udsmykninger.
 


Af Lone Lambert Jensen og Thomas LaulundStart side
Up
Allerød Bibliotek
Ballerup bibliotek
Birkerød Bibliotek
Christianshavns bibliotek
Dragør bibliotek
Espergærde bibliotek
Farum bibliotek
Frederiksberg bibliotek
Frederikssund bibliotek
Frederiksværk bibliotek
Gentofte Hovedbibliotek
Gladsaxe Hovedbibliotek
Greve bibliotek
Helsinge bibliotek
Helsingør bibliotek
Herlev bibliotek
Hillerød bibliotek
Hjortespring bibliotek
Hørsholm bibliotek
Hvidovre bibliotek
Kastrupgaard bibliotek
KKB, Hovedbiblioteket
Lyngby, Stadsbiblioteket
Næstved bibliotek
Nørre Alslev bibliotek
Præstø bibliotek
Roskilde bibliotek
Rødovre Kommunebibliotek
Skibby bibliotek
Slangerup bibliotek
Tårnby bibliotek
Valby bibliotek
Vallø bibliotek
Vanløse bibliotek
Værløse bibliotek
Ølstykke bibliotek 

 

Gladsaxe Hovedbibliotek.

 

  

Hovedbiblioteket i Gladsaxe danner plads med rådhuset og er højt prioriteret i byens liv. Begge huse har funktionalismen som grundidé. Rådhuset er opført i 1937 af Wilhelm Lauritzen. Det blev væsentligt udvidet i 1985 med en ny fløj og den karakteristiske runde byrådssal. Arkitekt på udvidelsen var Knud Munk.

Huset er i tre etager og består af to store klodser forbundet af en mellembygning. Byggeriet er opført i beton og facaden beklædt med en rød murstensskal.

Fra gaden går man ind i mellembygningen i husets første sal. Man kommer ind i en højloftet foyér, hvor der er informationsskranke, udlånsekspedition, butik med billet-net, avislæsesal og et lille kunstgalleri. Det er et meget centralt rum og det er da også "føderum" til resten af huset. Herfra er der adgang til underetagen, hvor der udover depoter og personalerum er teater, foredragssal og cafeteria. 

 

 

I første sals niveau med adgang fra foyéren ligger voksenudlånet til venstre og børnebiblioteket til højre. I anden sals niveau ligger den imponerende kunstafdeling, hvor der udover udlån af billedkunst også befinder sig en ganske betragtelig og velassorteret musikafdeling, det er faktisk en samlet Kunst- og musikafdeling.

Både fra voksenudlånet og fra kunstafdelingen kan man se ud i en i højden gennemgående lysgård.

Huset er nøgternt udformet og arkitekten har spillet overlegent op til nogle funktionalistiske principper om blotlæggelse af konstruktion, materialeåbenhed og i det hele taget uhøjtidelighed. Der er intet gjort for at skjule ledninger og rørføringer. Rockwool-bats’ene hænger rå under loftet, kun lige malet over med hvid. Loftet anes på billedet med den udsmykkede søjle.

Fremtidsplaner inkluderer ombygning af Hovedbiblioteket, så alle publikumsafdelinger samles på 1. sal (mellemdækket). 1. november 2004 fylder huset i øvrigt 25 år.

 

Kunsten i biblioteket.

Udsmykningen af Gladsaxe Hovedbibliotek er udført i et samarbejde mellem arkitekten, Erik Korshagen og kunstnerne Bjørn Nørgaard og Lene Adler Petersen. Udsmykningen er udført i perioden fra 1978 til 1981, og opstillet i 1981.

Bjørn Nørgaard og Lene Adler Petersen er meget alsidige kunstnere. De fleste stiftede bekendtskab med dem gennem happeningen "Stald / Rituel dissektion af en hest" der foregik på en sneklædt mark i Hornsherred i 1970. Kendte udsmykninger fra de senere år inkluderer "Menneskemuren", der i en periode stod foran Statens museum for Kunst. "Thors tårn" i Høje Taastrup, belægningen af Amagertorv og gobelinerne til Christiansborg.

Allerede ved hovedindgangen til biblioteket møder man udsmykningen i form af en søjleportal bestående af en groft tilhugget marmorsøjle og en korintisk søjle, støbt i bronze forbundet med en overligger udformet som en art slangedyr. På taget ved hovedindgangens hjørne (billedet næst øverst) ses "Gesimsfiguren". Udsmykningens enkelte dele har ikke navne/titler, men benævnelser. I foyéren står denne keramikhule og i voksenudlånet er et antal søjler udsmykket med hver sit håndværksfag som inspiration. 

 

 

I lysgården kulminerer kunsten. Der står et minaret-agtigt tårn, en glaspyramide og syv søjler i ring. På taget ved lysgården står to broncefigurer; afstøbninger af de to kunstnere.

 

 

På gesimsen snor der sig nogle brede, kulørte bånd, der mest af alt ligner sporene til en elektrisk racerbane. 

Den meget store udsmykning i den forholdsvis snævre lysgård forekommer lidt godt gemt af vejen.

Biblioteket har faktisk andet kunst end Bjørn Nørgaards udsmykning. I foyéren ved indgangen står denne Pjerrot-figur af Gunnar Westman.

 

 

På plænen til højre for biblioteket står en kubistisk skulptur af firkantede rør malet i gul, orange og rød. Skulpturen på plænen er udført af Per Burmand og dens titel er 'Leg i kubus'

 

 

Fint skal det være ...

Mange af de biblioteker jeg har besøgt, har enten ikke prioriteret det eller haft svært ved at finde gode løsninger på, hvordan loftet skal tage sig ud og på hvordan belysningen skal installeres. I Gladsaxes tilfælde kan man vist roligt sige, at ingen af delene er lykkedes.

 


 

 

 

 

 

Gladsaxe Hovedbibliotek
Søborg Hovedgade 220
2860 Søborg

Telefon:
39 57 63 00 

  • Byggeår: 1979
  • Arkitekt: Arkitektfirmaet Juul Møller og Erik Korshagen.
  • Opført til biblioteksformål.
  • Kunstnerisk udsmykket af Bjørn Nørgaard
  • Permanent ophængt kunst

 Klik på logo for at besøge bibliotekets hjemmeside.


 

Link til Gladsaxe biblioteks egen omtale af kunsten i biblioteket.