Folkebibliotekerne.

Bygningerne og de kunstneriske udsmykninger.
 


Af Lone Lambert Jensen og Thomas LaulundStart side
Up
Allerød Bibliotek
Ballerup bibliotek
Birkerød Bibliotek
Christianshavns bibliotek
Dragør bibliotek
Espergærde bibliotek
Farum bibliotek
Frederiksberg bibliotek
Frederikssund bibliotek
Frederiksværk bibliotek
Gentofte Hovedbibliotek
Gladsaxe Hovedbibliotek
Greve bibliotek
Helsinge bibliotek
Helsingør bibliotek
Herlev bibliotek
Hillerød bibliotek
Hjortespring bibliotek
Hørsholm bibliotek
Hvidovre bibliotek
Kastrupgaard bibliotek
KKB, Hovedbiblioteket
Lyngby, Stadsbiblioteket
Næstved bibliotek
Nørre Alslev bibliotek
Præstø bibliotek
Roskilde bibliotek
Rødovre Kommunebibliotek
Skibby bibliotek
Slangerup bibliotek
Tårnby bibliotek
Valby bibliotek
Vallø bibliotek
Vanløse bibliotek
Værløse bibliotek
Ølstykke bibliotek 

 

Herlev Hovedbibliotek.

 
 

Herlev bibliotek ligger på en flot fritliggende plads ud til den brostensbelagte Herlev Bygade. Biblioteket manifesterer sig simpelthen, urokkeligt og solidt ligger det dér og giver associationer i retning af en middelalderborg. Det er bygget af fem store "klodser". Mellem hver klods er der afskoddede smalle forbindelses partier af glas. 
Det er disse der giver hele bygningen sin lethed trods sit imposante ydre. Vigtigt er det, som sagt at der er frit omkring biblioteket. Det ses tydeligt af dette eksempel og pladsen er samtidig dejligt fri for generende ting som skilte etc.. Kun er der grønne gadelamper, men de passer ganske udmærket ind i nærmiljøet.

Til højre for bygningen ligger en række store granit sten i cirkel, som skal forestille et tingsted. Det skaber en god virkning af nyt og gammelt og igen passer og supplere de lidt rustikke "sten-miljøer" hinanden.

Fronten opblødes af to fremskudte stål/glas karnapper, symmetrisk anbragt.

Vinduerne er blændet af hensyn til sollyset, ligesom de vinduer der er klemt inde mellem langsidernes murstenskarnapper, er det.

Indvendigt træder man først ind i en større entre. Herfra kommer man ind til skranken, før man kommer videre til resten af biblioteket. Voksenbiblioteket ligger hele vejen rundt om fællesområdet, som hæver sig til et kæmpe stort rum, hvor der er skabt et aflangt rum i midten. Man har således frit udsyn fra 1. sal, hvor børnebiblioteket er placeret og kan se ned i fælles rummet. Dette rum bruges - som det ses på billedet til udstillings aktivitet.

Det lidt imposante går også indvendigt igen. Her får man også mindelser til en middelalderlig kongesal, der mangler såmænd bare nogle vægtæpper og brændende fakler på de store murflader. Forøvrigt ligger personale kontorerne på 1. sal på venstre side i billedet. Der er ingen lyd afskærmning til det store rum! Fra loftet hænger kæmpe store risparpirslamper og i midten af rummet er de samlet i nogle meget flotte klaser.

På tværs af det åbne fællesrum, i forbindelse med de bærende murflader løber en elegant tagkonstruktion, der minder om undersiden af et vikingeskib. Lige under dette tag sidder to rækker små vinduer. Dette giver et douche lysindfald. Denne arkitektoniske detalje er givetvis også nødvendig, da rummet pga. de mørke sten der er brugt, virker noget dunkelt.  

Kunsten i biblioteket.

Der er en del kunst rundt omkring, men ikke decideret udsmykning. Dog er der nogle billedtæpper i børnebiblioteket og sceneri med kludedukker; meget flot. Det har hængt der i flere år og vil snart blive taget ned. Man har kontakt med en kunstner om at skabe en ny udsmykning til den bestemte placering.

På væggen bag bibliotekar bordet  hænger et stort billede malet af Fabich i 1991. Og for ende væggen i det store fællesrum hænger et stort billede med tilhørende digt udført af Kirsten Christensen fra 1987.

Udenfor indgangen til biblioteket, står der en flot bogens/klogskabens ugle. Udført i bronze af Gudrun Lauesen og indkøbt af Herlev kommune.  Og på forpladsen, få meter vest for biblioteket står skylpturen "Effort Commun" af Sonja Ferlov Manchoba - efter manges mening Herlevs smukkeste skulptur. Den er fra 1980 

Tilsidst skal nævnes den måske mest iøjnefaldende, udvendige udsmykning: På østsiden (højt oppe) findes en stærkt gul skulptur af Anders Tinsbo (populært kaldet "lokumsbrættet"), men som vist egentlig forestiller et øre. Det er fra 1984.

 

 

 

 

 

 

Herlev Hovedbibliotek
Herlev Bygade 70, 
2730 Herlev

telefon: 44 52 57 00
 

 

  • Byggeår: 1971
  • Arkitekt:Juul Møller og Erik Korshagen
  • Opført til biblioteksformål.
  • Permanent ophængt kunst
Klik på logo for at besøge bibliotekets hjemmeside: