Folkebibliotekerne.

Bygningerne og de kunstneriske udsmykninger.
 


Af Lone Lambert Jensen og Thomas LaulundStart side
Up
Allerød Bibliotek
Ballerup bibliotek
Birkerød Bibliotek
Christianshavns bibliotek
Dragør bibliotek
Espergærde bibliotek
Farum bibliotek
Frederiksberg bibliotek
Frederikssund bibliotek
Frederiksværk bibliotek
Gentofte Hovedbibliotek
Gladsaxe Hovedbibliotek
Greve bibliotek
Helsinge bibliotek
Helsingør bibliotek
Herlev bibliotek
Hillerød bibliotek
Hjortespring bibliotek
Hørsholm bibliotek
Hvidovre bibliotek
Kastrupgaard bibliotek
KKB, Hovedbiblioteket
Lyngby, Stadsbiblioteket
Næstved bibliotek
Nørre Alslev bibliotek
Præstø bibliotek
Roskilde bibliotek
Rødovre Kommunebibliotek
Skibby bibliotek
Slangerup bibliotek
Tårnby bibliotek
Valby bibliotek
Vallø bibliotek
Vanløse bibliotek
Værløse bibliotek
Ølstykke bibliotek 

 

Hjortespring bibliotek.

  

Hjortespring bibliotek er en filial under Herlev bibliotek. Det ligger i den nordlige del af Herlev og skal servicere et ret tæt bebygget område, som blev voldsomt udbygget i midten af 70´erne. Biblioteket er ikke så interessant rent arkitekturmæssigt, men indretnings/udsmykningsmæssigt er der gjort meget godt inden for de givne rammer.

Udvendigt ligner biblioteket dét, det er, nemlig en lav firkantet bygning, opført i røde og lidt mørke sten ind i mellem og med fladt tag. Indvendigt er biblioteket delt op i en grundplan, der minder om et U. På venstre side, lige når man er kommet ind, er bibliotekarfunktionen henlagt. På højre side, lige overfor bibliotekar bordet, ligger udlånsskranken. På venstre side, forbi bibliotekarfunktionen er børneafdelingen. Her er en børne niche, der tidligere blev brugt til teater og optrædende, men som nu bruges som en del af det øvrige biblioteksareal. Her er udført et vældig flot vægmaleri med træer, papegøjer, enhjørninger og løbende egern. Der er også en ungdomsniche med sofaer og gardiner.

På vej ned til voksenafdelingen kommer man forbi en langvæg på venstre hånd, dels med et spændende relief (se Kunsten i biblioteket) og dels med noget friholdt plads mellem bøgerne, hvor der er et indhak som engang i mellem bruges til små udstillinger.

 

 

Som endnu et idérigt indfald er der i voksenbiblioteket et bogskab til krimier med et siddende skelet oven på.

 

Kunsten i biblioteket.

Billedkunstneren, nuværende formand for statens kunstfond, Kirsten Christensen har stået for hele den kunstneriske udsmykning af Hjortespring filial.  

 

 

I tre indrammede billeder kan ses kunstnerens arbejdsudkast til det primære kunstværk, som i sig selv gør det ud for en fin lille udsmykning.

Allerede udenfor mødes man af en spøjs og elegant udsmykning af en blanding mellem en stålorm og én eller to? masker til et maskerade bal.. På vej ind i biblioteket bydes man velkommen af et antal snegle, der efterlader sig sneglespor. 

Vel inden for døren, mødes man på hovedvæggen overfor bibliotekarfunktionen og udlånet af Kirsten Christensen´s flotte vægudsmykning i form af et relief udført i 1982.

 

 

Relieffet, fortæller en sørgelig og desværre meget aktuel historie.

Det forestiller vidt forskellige ting, som en hval, en mus, et spyd, en mølle, en stork, et skelet, et isbjerg, en kajak, en tandbørste osv. I alt udgøres relieffet af ca. 25 figurer. Genstandene repræsenterer de problemstillinger som optog kunstneren i de år.

 

 

Relieffet viser menneskets udryddelse af dyrene og derigennem menneskets ubevidste attentat på sig selv. Den største og mest iøjnefaldende figur er en stor blåsort hval på vej nedad med flere spyd i kroppen. Flere af figurerne har figurer eller motiver indlagt i sig. F.eks. skulle der være flere dyremotiver i selve hvalen bl.a. andre en tapir, en sæl og ugle. Ligeledes i parrets ansigter er der motiver .

Selv er Kirsten Christensen at finde i et selvportræt, der ser til. I sit hoved har hun ridset et mylder af indfald, andre ansigter og hænder der presser.

Kunstneren finder vores behandling af naturen så alarmerende, at hun ved siden af hvalen på en plade, har valgt at give relieffet den dobbelttydige titel "af kærlighed til naturen eller snart er der ikke flere hvaler". Hele hovedvæggen er således dekoreret, det meste dog på øverste del. 

 

 

 

Hjortespring Bibliotek
Dildhaven 65, 
2730 Herlev

telefon: 44 52 56 90
 

  • Byggeår: 1982
  • Arkitekt: Arne Meldgaard
  • Opført til biblioteksformål.
  • Kunstnerisk udsmykket af Kirsten Christensen
  • Permanent ophængt kunst


 

 Klik på logo for at besøge bibliotekets hjemmeside: