Folkebibliotekerne.

Bygningerne og de kunstneriske udsmykninger.
 


Af Lone Lambert Jensen og Thomas LaulundStart side
Up
Allerød Bibliotek
Ballerup bibliotek
Birkerød Bibliotek
Christianshavns bibliotek
Dragør bibliotek
Espergærde bibliotek
Farum bibliotek
Frederiksberg bibliotek
Frederikssund bibliotek
Frederiksværk bibliotek
Gentofte Hovedbibliotek
Gladsaxe Hovedbibliotek
Greve bibliotek
Helsinge bibliotek
Helsingør bibliotek
Herlev bibliotek
Hillerød bibliotek
Hjortespring bibliotek
Hørsholm bibliotek
Hvidovre bibliotek
Kastrupgaard bibliotek
KKB, Hovedbiblioteket
Lyngby, Stadsbiblioteket
Næstved bibliotek
Nørre Alslev bibliotek
Præstø bibliotek
Roskilde bibliotek
Rødovre Kommunebibliotek
Skibby bibliotek
Slangerup bibliotek
Tårnby bibliotek
Valby bibliotek
Vallø bibliotek
Vanløse bibliotek
Værløse bibliotek
Ølstykke bibliotek 

 

Hørsholm bibliotek.

 

  

Hørsholms stort anlagte og monumentale biblioteks byggeri er vel nok, sammen med Gentoftes fra nogenlunde samme tid, noget af det mest markante biblioteks byggeri i 80´erne. Satsningen er stor og der er mange gode intentioner bag. Biblioteket er bygget sammen med en teater og koncertsal - der hedder Trommen.

Udvendigt er byggeriet meget markant; rent arkitektonisk er koncert/teatersalen udformet som en tromme; deraf navnet velsagtens. Men også på anden vis skiller det sig ud, f.eks. er murstensfladerne brudt i forskellige mønstre med brune og blåsorte sten. Og Trommens fire sik-sak border hele vejen rundt, som kontrast til den flerkantede biblioteksbygning (se næste billede) giver klare mindelser til Nordafrikansk/Maurisk inspireret udsmykninger.

Bemærk i øvrigt de tre små elegante koøje vinduer og så det vældigt flotte runde vindue, hvor kontrasten forstærkes til den omkring liggende murflade af vinduets korsformede inddeling.

 

 

Indgangen til biblioteket er fælles med Trommen og man kommer ind i en stor fælles foyer, der også fungerer som opholdsrum for publikum når de venter på at komme ind til arrangementer i Trommen. 

Ellers fungerer dette rum som afslapning efter f.eks. indkøb i det nærliggende Hørsholm indkøbscenter. Her er en café og mulighed for at få lette anretninger og noget at drikke.

Som en selvstændig butik i et indkøbscenter ligger biblioteket bag glasdøre inden i denne foyer. Indenfor i biblioteket ligger til venstre udlånskranken, som virker usædvanligt lang; her ser ikke ud til at være plads problemer. Selve biblioteksrummet er nok så imponerende. Her er virkeligt højt til loftet, med et vældigt lysindfald fra mange store cirkelrunde ovenlysvinduer, afskærmet med matteret glas. For enden i rummet er der det store cirkel runde vindue og til højre et buet aflangt. Dette kombineret med et utal af store glødelys lamper, der hænger ned fra loftet, skaber et særligt lys og giver det store rum en fylde.

 

 

Cirka 2/3 rundt i biblioteksrummet løber 1. salen med kig ud i det store rum. Her ligger bl.a. børnebiblioteket samt kontorer og møderum. Bemærk for øvrigt loftets inddeling i kvadratiske kar. Nedenfor et billede af den rigt dekorerede trappe. Bemærk de gennemsigtige og elegante akryl gelændere.

 

 

Vindeltrapperne er en anden meget flot arkitektonisk detalje, som på flotteste vis, uden at tage for meget plads, guider én videre op i biblioteket. Et eksempel vist nedenfor

 

 

Kunsten i biblioteket.

Der er måske mere kunst udenfor biblioteket end indenfor. Foran biblioteket er opstillet to bronzeskulpturer, Caroline Mathilde og Struensee. Men indenfor i foyeren er ophængt et keramisk fad (244 cm. i diameter) af Erik Nyholm, "Skyen og regnbuen" fra 1988. Fadet er fremstillet på Tommerup Teglværk og nævnt i flere bøger om danske keramiske værker. I voksen udlånet hænger et billede af Finn Mikkelborg u. titel.

 

 

Den flotte, runde sofa skal altså med, for farvernes skyld og for at vise plads og rummelighed, som kan være sjældent at se rundt om i folkebibliotekerne, hvor mange med rette piver over pladsmangel.

  

 

 

 

Hørsholm Bibliotek
Bibliotekstorvet 1,
2970 Hørsholm

Tlf: 45 86 15 10
 

 

  • Byggeår: 1986-88
  • Arkitekt: Knud Munk
  • Opført til biblioteksformål.
  • Permanent ophængt kunst

 

 
Klik på logo for at besøge bibliotekets hjemmeside