Folkebibliotekerne.

Bygningerne og de kunstneriske udsmykninger.
 


Af Lone Lambert Jensen og Thomas LaulundStart side
Up
Allerød Bibliotek
Ballerup bibliotek
Birkerød Bibliotek
Christianshavns bibliotek
Dragør bibliotek
Espergærde bibliotek
Farum bibliotek
Frederiksberg bibliotek
Frederikssund bibliotek
Frederiksværk bibliotek
Gentofte Hovedbibliotek
Gladsaxe Hovedbibliotek
Greve bibliotek
Helsinge bibliotek
Helsingør bibliotek
Herlev bibliotek
Hillerød bibliotek
Hjortespring bibliotek
Hørsholm bibliotek
Hvidovre bibliotek
Kastrupgaard bibliotek
KKB, Hovedbiblioteket
Lyngby, Stadsbiblioteket
Næstved bibliotek
Nørre Alslev bibliotek
Præstø bibliotek
Roskilde bibliotek
Rødovre Kommunebibliotek
Skibby bibliotek
Slangerup bibliotek
Tårnby bibliotek
Valby bibliotek
Vallø bibliotek
Vanløse bibliotek
Værløse bibliotek
Ølstykke bibliotek

 

 

  

 

Københavns Hovedbibliotek.

 

  

København fik sit nye hovedbibliotek i 1993 som afløser for lokalerne på Kultorvet, hvor biblioteket havde holdt til siden 1957. Igen er man flyttet ind i lokaler, der ikke er ment til at huse et bibliotek. Ejendommen på Kultorvet var opført til kontorer og først i sidste øjeblik udlejet til Københavns Kommune og indrettet til bibliotek. Huset i Krystalgade blev opført i 1904-05 af Arkitekt N.P. Nielsen til Firmaet Møller & Landschultz, hvor man i mange år handlede med kontorartikler og drev trykkeri. Særligt vil man måske huske navnet fra mange af de kendte danske reklameplakater fra perioden. FDB fik trykt plakater her. Omkring 1980 blev bygningen indrettet til Daells Bolighus. 

Biblioteket er i fem etager, som på bedste stormagasinvis er forbundne med rullende fortove. Midterrummet er flot; et overdækket gårdrum. Der er store vindues lignende åbninger fra etagerne ud mod midterrummet. Står man i midterrummet og kigger ind mod etagerne, er det ligesom at kigge ind ad folks vinduer, ind i nogle hyggelige rum. Det viser sig at være en fin indpakning omkring ingenting. På den anden side af "vinduerne" er der kun fuldstændig rå rum fyldt op med reoler med bøger.

 

 

Nogen har villet lade som om , de ville gøre det hyggeligt, og har sat en grøn plante her og en pink stol der. Bedraget er mislykkedes; der er ingen illusion - det er rå virkelighed. Én svale gør ingen sommer og én pink bogkasse gør ingen hygge og én grøn plante giver intet miljø.

Det er et meget stort hus, mange etager, megen plads på hver etage og man kan kun håbe, at tidens tand vil give et klædeligt bid. Rent funktionsmæssigt er der mindre at udsætte på huset. Det store panoptiske rum i midten af huset, giver et fint overblik over hele biblioteket. De hurtige ekspeditioner er placeret nederst: udlånsekspedition, den skiftende udstilling, fotokopiering og læsesalsekspedition.

 

 

Det er behageligt at lade sig transportere fra afdeling til afdeling ad de rullende bånd. De enkelte udlånsafdelinger og emneområder er godt grupperet. Skiltningen er efter sigende ikke nogen succes. Biblioteket er opmærksomme på problemet og arbejder på forbedringer.

Det kulørte Bibliotek, (tegneseriebiblioteket), har været placeret i underetagen på prøve. Den ordning er gjort permanent.

 

Kunsten i biblioteket.

De pang-farver, der er brugt på terminalborde, bogkasser og møbelstof er ment som udsmykning. Det liver da også op, men virker lidt tilfældigt anbragt. Farverne er pink, lilla og mintgrøn.

Af permanent kunst i biblioteket er der to skulpturer. Den ene (nedenfor) er Hanne Warmings "Kone på taburet" fra 1982. Den er deponeret af Københavns Kulturfond.

 

 

Den anden er en mørk træfigur af Philip Rikhotso "No name". Den står og ser dejlig uhøjtidelig ud og måske griner den lidt af det hele.

 

 

I stueetagen i højre side efter udlånsekspeditionen findes et udstillingsområde til skiftende kunstudstillinger. Gemt lidt for godt af vejen, men værd at snige sig hen at kigge på.

  

 

 

 

Københavns Hovedbibliotek
Krystalgade 15
1172 København K

Tlf.: 33 73 60 60

 

 

 

  • Ombygget år: 1993
  • Arkitekt: Claus Rathje
  • Indrettet i eksisterende lokaler.
  • Permanent opstillet kunst


 Klik på logo for at besøge bibliotekets hjemmeside