Folkebibliotekerne.

Bygningerne og de kunstneriske udsmykninger.
 


Af Lone Lambert Jensen og Thomas LaulundStart side
Up
Allerød Bibliotek
Ballerup bibliotek
Birkerød Bibliotek
Christianshavns bibliotek
Dragør bibliotek
Espergærde bibliotek
Farum bibliotek
Frederiksberg bibliotek
Frederikssund bibliotek
Frederiksværk bibliotek
Gentofte Hovedbibliotek
Gladsaxe Hovedbibliotek
Greve bibliotek
Helsinge bibliotek
Helsingør bibliotek
Herlev bibliotek
Hillerød bibliotek
Hjortespring bibliotek
Hørsholm bibliotek
Hvidovre bibliotek
Kastrupgaard bibliotek
KKB, Hovedbiblioteket
Lyngby, Stadsbiblioteket
Næstved bibliotek
Nørre Alslev bibliotek
Præstø bibliotek
Roskilde bibliotek
Rødovre Kommunebibliotek
Skibby bibliotek
Slangerup bibliotek
Tårnby bibliotek
Valby bibliotek
Vallø bibliotek
Vanløse bibliotek
Værløse bibliotek
Ølstykke bibliotek

 

 

  

 

Præstø Bibliotek.

Vordingborg BibliotekerPræstø Bibliotek ligger lidt lavt i forhold til vejen, der løber forbi. Vender man biblioteket ryggen og træder op på vejen, mødes man af denne fantastiske udsigt over Præstø fjord. Synd at man ikke tænkte på at hæve byggeriet op i en højde, hvor man kunne have fået glæde af denne udsigt. I et så vådt område tæt på fjorden og med Tubæk å løbende langs biblioteket, har man været nødt til at  pilotere grundigt forud for byggeriet; nogle lidt højere søjler ville have gjort underværker.

Med ryggen vendt mod Præstø fjord ser vi så biblioteket. Det er gavlen der vender op mod vejen. Udover at biblioteker ligger lavt, er det også omgivet af en del uplejet bevoksning, som egentlig hører til parkområdet langs åen. Man fristes til at gå i krig udrustet med en busk-rydder af de store, for at få trukket bygningen frem i lyset. 

 

 

Thujaerne er blevet for høje og er dermed med til at pakke bygningen ind. På højre side af biblioteket, som det ses her, bag den grå mur er der en lang og bred let skrånende græsplæne ned mod åen. Undertiden bruges den til udendørs arrangementer. I forbindelse med et jubilæum, har der været cirkusoptræden dér. Personalet har tanker om at bruge plænen noget mere i sommer halvåret,  til café og arrangementer.

Det er et et-plans og faktisk også et-rums bibliotek. Det egentlige udlåns areal findes i ét rum. Lokalhistorisk arkiv er trukket op af kælderen, og har fået et lokale, som er taget fra biblioteket. Der var før læsesal. Den er nu ikke længere adskilt fra resten af udlånsarealet.

Reolerne i voksenafdelingen er flytbare, således at de kan rulles til side og frigøre plads til større arrangementer som foredrag og teater. Muligheden bruges sjældnere nu, da mange teatergrupper stiller store krav til mørklægning, lys og lyd faciliteter.

Biblioteket virker meget lyst. Der er store ovenlys vinduer og lyst linoleum på gulvet. Samtidig virker det som om, de har forholdsvis god plads !

 

Kunsten i biblioteket

Indenfor måtte jeg kigge forgæves efter kunst og udsmykning.

 

 

Udenfor på plænen ned mod åen står en bronze skulptur af professor Gottved Eickhoff. Skulpturen hedder Mor og Barn og er en gave fra Statens Kunstfond, for tre fjerdedeles vedkommende. Den sidste fjerdedel betalte Præstø Kommune. Skulpturen stod indtil flytningen til Præstø, i Kongens Have i København.

Professor Eickhoff besøgte forud for opstillingen, Præstø Bibliotek, for sammen med arkitekt Dalgård at finde en passende placering for skulpturen. 

  

 

 

 

 

 

Præstø Bibliotek
Lindevej 45 · 
4720 Præstø
Tlf. 55 99 18 88Klik på logo for at besøge bibliotekets hjemmeside