Folkebibliotekerne.

Bygningerne og de kunstneriske udsmykninger.
 


Af Lone Lambert Jensen og Thomas LaulundStart side
Up
Allerød Bibliotek
Ballerup bibliotek
Birkerød Bibliotek
Christianshavns bibliotek
Dragør bibliotek
Espergærde bibliotek
Farum bibliotek
Frederiksberg bibliotek
Frederikssund bibliotek
Frederiksværk bibliotek
Gentofte Hovedbibliotek
Gladsaxe Hovedbibliotek
Greve bibliotek
Helsinge bibliotek
Helsingør bibliotek
Herlev bibliotek
Hillerød bibliotek
Hjortespring bibliotek
Hørsholm bibliotek
Hvidovre bibliotek
Kastrupgaard bibliotek
KKB, Hovedbiblioteket
Lyngby, Stadsbiblioteket
Næstved bibliotek
Nørre Alslev bibliotek
Præstø bibliotek
Roskilde bibliotek
Rødovre Kommunebibliotek
Skibby bibliotek
Slangerup bibliotek
Tårnby bibliotek
Valby bibliotek
Vallø bibliotek
Vanløse bibliotek
Værløse bibliotek
Ølstykke bibliotek

 

 

  

 

Slangerup Bibliotek.

Frederikssund Bibliotekerne

 


Slangerup - en gammel købstad og tidligere stationsby
- ligger i naturskønne omgivelser i Frederiksborg amt. Der er stadig noget købstad og provinsialisme, i bedste betydning over byen. Til gengæld er der bestemt ikke noget provinsielt over biblioteket, som er beliggende på Slangerups hovedgade. Her er virkelig tænkt nye tanker. Biblioteket og Rådhuset har fælles indgangsdør i en flot bygning, der oprindeligt er en skole fra århundrede skiftet (1899-1900).

Vel inde i den gamle del af bygningen, mødes man af en stor, lys og imødekommende foyer, her har biblioteket skranke, og Rådhuset har en quick-skranke med navnet Borgerporten. Borgerporten ligger til venstre og biblioteksskranken til højre. Begge skranker "knækker" i en vinkel og virker mere venlige og ikke så autoritative. Samtidig skaber knækket et forløsende brud i rummet.

En vigtig detalje er skiltningen, som er et kapitel for sig og løst på en meget enkel, gennemført og smuk måde. Rådhusets generelle farvekode er blå og bibliotekets grøn (døre, stole m.v.). I selve biblioteket er der yderligere en farvekode: voksenafdelingen har blå skilte, den fælles faglitteratur er grønne og børneafdelingens røde.

 

 

En anden fin detalje er, et flot enkelt grønt skilt med bibliotekets åbnings tid - ingen snore. Så enkelt kan det gøres. Over indgangen til selve udlånsområdet er et relief af et flot nordisk vikingeskib.

Efter foyeren er der et stykke, der populært kaldes vandrehallen. Dette er nyt og forbinder bygningskroppene. Her har biblioteket avislæsesal. D.v.s. her er bibliotekets aviser og tidsskrifter placeret, samtidig med at hall´en fungerer som ventesal for borgere med ærinde til Rådhuset. Fra denne hall bevæger en trappe sig op på 1. sal. Her ligger møderum, hvor f.eks. ledermøderne holdes. Her ligger også den fælles kantine. Bemærk for øvrigt den særprægede lampe, der passer fint til det koksgrå gelænder, hvide vægge, lysindfald og den beroligende blå linoleum.

 

 

Bibliotekets udlån er placeret i en ny bygning, der er bygget til formålet. Det første afsnit i udlånet er integreret faglitteratur, herefter kommer til venstre og bagerst i rummet børneafdelingen. Bagerst i udlånet fører en trappe op til en hems, beliggende i første sals højde. Det er meningen, der skal være datastue, men hemsen var i 1996, endnu ikke indrettet.

Til højre i udlånet er romaner, digte, videoer for voksne m.m.

 

Kunsten i Biblioteket

Kunst og udsmykning, er ikke det mest fremtrædende, men i de fælles gangarealer hænger et billede af Per Arnoldi og et billede af Niels Sylvest.

Udenfor til højre for den gamle skolebygning er opstillet skulpturen - billedet herunder - af Erik Ejegod udført af Joseph Salamon.

 

 

 

 

 

 

 

 

Slangerup bibliotek 
Kongensgade 20, 
Slangerup
47 33 84 30 

  • Byggeår og ombygget år: 1900, 1955, 1993-94,
  • Arkitekt 1993: Mangor & Nagel.
  • Indrettet i eksisterende lokaler.
    Tidligere skole.
  • Permanent opstillet / ophængt kunst

    Klik på logo for at besøge bibliotekets hjemmeside