Folkebibliotekerne.

Bygningerne og de kunstneriske udsmykninger.
 


Af Lone Lambert Jensen og Thomas LaulundStart side
Up
Allerød Bibliotek
Ballerup bibliotek
Birkerød Bibliotek
Christianshavns bibliotek
Dragør bibliotek
Espergærde bibliotek
Farum bibliotek
Frederiksberg bibliotek
Frederikssund bibliotek
Frederiksværk bibliotek
Gentofte Hovedbibliotek
Gladsaxe Hovedbibliotek
Greve bibliotek
Helsinge bibliotek
Helsingør bibliotek
Herlev bibliotek
Hillerød bibliotek
Hjortespring bibliotek
Hørsholm bibliotek
Hvidovre bibliotek
Kastrupgaard bibliotek
KKB, Hovedbiblioteket
Lyngby, Stadsbiblioteket
Næstved bibliotek
Nørre Alslev bibliotek
Præstø bibliotek
Roskilde bibliotek
Rødovre Kommunebibliotek
Skibby bibliotek
Slangerup bibliotek
Tårnby bibliotek
Valby bibliotek
Vallø bibliotek
Vanløse bibliotek
Værløse bibliotek
Ølstykke bibliotek

 

 

  

 

Værløse Bibliotek.

Furesø Bibliotekerne


Værløse bibliotek ligger placeret centralt
i forbindelse med Værløse bymidte og tæt på stationen. Det er bygget i 1979 og projektet blev ikke vedtaget uden sværdslag.

I 1976 bad man arkitekt Niels J. Holm, som også havde stået for det oprindelige bibliotek, samt filialen i Hareskov by, om at komme med et forslag til nyt hovedbibliotek. Dette var også rimeligt i betragtning af, at det var ham, der havde tegnet bymidten som ligger tæt på biblioteket.

En del af byrådet var dog utilfreds med, at kommunens gamle ejendom Mourvilles Minde - en af de sidste gamle patricier villaer i bymidten - skulle nedrives for at give plads til tilbygningen. Dette kunne man ikke acceptere og Holm udarbejdede derfor 4 forslag, hvoraf det ene inddrog villaen som en integreret løsning. Dette forslag modsatte personalet sig dog, og man vedtog derfor nr. 3 af arkitektens forslag, som er den udformning biblioteket har i dag.

Bygningen består af tre kvadratiske klodser med stærkt skrånende tage, forbundet af en lav forhal. Biblioteket er placeret på en sådan måde, at man fra bymidten går direkte ind i biblioteket. For at understrege dette, er forhallen udformet som en direkte fortsættelse af gågaden. De røde klinker udenfor fortsætter inde i forhallen for at forstærke følelsen af sammenhæng med gågaden og understrege den uformelle rolle, som Niels Holm mener biblioteket bør have.

 

 

Selve biblioteket begynder, som sagt, som en bred gang, der hvor skranken for ind- og udlån er placeret. Til højre og venstre over for hinanden, lige ved siden af skranken, er indgangene til henholdsvis børnebiblioteket og voksenbiblioteket placeret.

Både voksen og børnebiblioteket er karakteristiske med de store næsten kirkeagtige vinduer, som giver stort lysindfald. Arkitekten er da også en kendt kirkearkitekt, hvilket godt kan fornemmes i hele byggeriet.

 

 

 

Loftet er malet karry-gult, hvilket skaber et godt lys og et lunt rum. En pause fra den hvide farve, der er anvendt i resten af byggeriet. For øvrigt er selve loftet ikke helt plant, men buer en anelse nedad og opad. Gulvet er forholdsvis nyt med en noget anonym linoleumsbelægning.

 

Kunsten i Biblioteket.

Kunst og udsmykningsmæssigt er biblioteket i Værløse mere nøgternt. Vel også pga. de store rene vindues- og vægarealer. De har dog en vidunderlig lille elefantskulptur udført af Henrik Voldmester en gang i 80´erne. (Se også artikel om Tårnby Bibliotek).

 

 

Et andet kunstværk er et billede af den autodidakte billedkunstner Niels Macholm.

 

 
 

 

 

 

 

Furesø bibliotekerne
Værløse Bibliotek

Bymidten 48
3500 Værløse
tlf:
7235 4635  
fax:
7235 4682 

  • Byggeår: 1980
  • Arkitekt:Niels Holm
  • Opført til biblioteksformål.
  • Permanent ophængt kunst

 

 

Klik på logo for at besøge bibliotekets hjemmeside